Imagini...din note muzicale.


Stiti ce-i mai frumos decat un concert cu muzica de opera ? Doua concerte de acelasi gen .

Ieri, am participat un concert de opera. Primul de acest gen din viata mea (rusine mie). Nu am avut ocazia, sau daca am avut aceasta ocazie nu am stiu sa profit de ea. Si inceputul a fost in forta. A fost chiar un concert care mi-a placut si dupa parerea ,,specialistilor`` din public, a fost chiar unul de elita.

Opera Group Project a fost infiintata in toamna anului 2008 de catre contrabasistul si tenorul Alexandru Manzat . Componentii grupului sunt instrumentisti de mare valoare si cu mare experienta profesionala, in mare parte componenti ai Orchestrei Operei Nationale Romane Cluj.

Opera Group Project este o formatie de tip cameral cu veleitati solistice (fiecare dintre membrii grupului putand sustine momente solo) dar si de acompaniament.

 Orchestra, compusa din diferiti instrumentisti, din solisti, doua soprane si doi tenori au interpretat arii celebre din operata atat nationala cat si internationala. Tango-uri, valsuri celebre, operete...
E o muzica pura, este ca un zbor de porumbei albi, ceva divin. Mi-a placut, am aplaudat intens de mi s-au inrosit palmele.

Am ajuns acolo pe la ora 18 :30 , concertul era inceput, m-am apropiat incet de multimea inflacarata, asa mai cu emotie, mai tip-til sa nu deranjez atmosfera creata. Aveam impresia ca toti se uita ciudat la mine ,,ia uite-l si pe asta, ce cauta el aici`` asa-mi imaginam ca vocifereaza lumea, indeosebi persoane trecute de prima tinerete. M-am asezat cuminte, aproape de scena, in picioare biensure, si am inceput sa savurez momentul.

Am trecut prin fel si fel de stari emotionale. La inceput am fost mirat, apoi am inceput sa zambesc putin, muscandu-mi buzele, (cand zambesc o fac cu gura pana la urechi), dirijorul facea miscari din maini, din cap,din picioare,  parca scena luase foc sub el si il ardea in talpi. Era asa agitat, nu intelegeam de ce e asa de nelinistit. Apoi a venit tenorul cu aria sa, avea o voce atat de puternica, ma si gandeam, daca intru cu el intr-o disputa si incepe sa urle la mine, imi sare scarita din ureche.

Dupa 10-15 minute de studiu amanuntit, om cu om, instrument cu instrument, miscarile dirijorului, reactia spectatorilor, am realizat si eu o simbioza intre toate astea si parca eram nascut pe muzica de opera si toata viata asta am ascultat. Am aplaudat, am fredonat, am zambit, am apreciat.

E diferit de muzica moderna, de DJ-i de MTV-isti, acolo se intampla arta,a rta se canta, m-am simtit intr-un alt timp, in perioada preclasica , era lui Verdi si Mozard.

Va recomand din suflet,muzica de opera.

Comentarii

Postări populare